„Aztécký bůh“ zahojí jakoukoliv ránu

„Aztécký bůh“ zahojí jakoukoliv ránu

Podle starověké mytologie je převtělením aztéckého boha Xolotla, který unikl obětování. Dorůstá délky kolem patnácti centimetrů a žije v pozůstatcích znečištěné aztécké kanalizace v jižní části Mexico City. Má jednu úžasnou a záviděníhodnou schopnost. Dokáže obnovit a zahojit jakoukoli poškozenou část svého těla. Onen podivný živočich s ještě podivnějším jménem je axolotl mexický.

6,25 milionu dolarů za tajemství „vodního dráčka“

Tento mexický mlok může znovu a znovu regenerovat jakoukoli část svého těla, ať už jsou to poraněné končetiny, čelisti, orgány, část mozku, nebo míchy. Zjistit, v čem tkví tato schopnost, by znamenalo velkou naději pro všechny, kteří o nějakou část těla přišli. Americké ministerstvo obrany uvolnilo na odhalení tajemství tohoto „vodního dráčka“ 6,25 milionu dolarů, aby pomohlo více než tisícovce vojáků, kteří ve válce v Iráku či Afghánistánu přišli o končetiny.

Puntičkářský axolotl

I někteří jiní živočichové dokážou nahradit poškozenou část těla, ale zdaleka ne tak perfektně jako axolotl. Dokonce i člověku prý dorostou konečky prstů, pokud jsou uříznuty nad kloubem a rána je udržována čistá a dobře zavázaná. Vědci z celého světa se snaží rozluštit genom axolotla, kterému tento mexický mlok vděčí za onu úžasnou schopnost, díky níž mu vyroste nová končetina namísto zjizveného pahýlu.

Dokonalé hojení

Jak u axolotla hojení funguje, se snaží objasnit Elly Tanaka z Centra pro regenerační terapii v Drážďanech. Ukázalo se, že po amputaci části těla axolotla se krevní cévy v místě poranění velmi rychle uzavřou a zabrání tak krvácení. Kožní buňky se začnou okamžitě množit, aby překryly ránu a vytvořily tzv. blastem – shluk buněk podobných buňkám kmenovým, z kterého vyroste chybějící část těla.

Podle názoru některých vědců budou možná lidé už za deset či dvacet let schopni obnovit své tkáně stejně jako axolotl. Pokud ale bude dostatek času na tajemství mexického mloka přijít. Jeho přirozené prostředí totiž pomalu mizí. A podle aztéckého mýtu prý s posledním axolotlem zmizí i lidstvo.

(jas)

Zdroj:

http://www.reuters.com/article/latestCrisis/idUSN17208616

Datum publikace: 15.11.2014


Čtěte dále